lördag 27 oktober 2012

Pumpasoppa

Blev inspirerad av Jamie Oliver på TV igår kväll och stoppade ner en Butternut-pumpa i kundvagnen nu i morse. Den fick bli en krämig lunchsoppa. Jag följde inget recept, men får försöka återge i runda slängar hur jag gjorde.

Pumpasoppa har jag gjort en gång tidigare, i Hamburg, när jag blev "utlånad" till en halvsvensk familj i en vecka. Ja, "min" familj lånade ut sin Au-pair alltså - mig. Lånefamiljen gillade vitlök! Jag räknade på att vitlök förekom både till lunch och middag alla dagar den veckan. Det avskräckte mig inte alls, snarare tvärtom. Vitlök är gott!

Och pumpa är också gott! Den här soppan blev visserligen inte godkänd av barnen, men jag tyckte att den blev precis så som jag ville ha den. Och det knaperstekta baconet ovanpå gör det hela inte bara snyggare utan passar också väldigt bra ihop med pumpasmaken, så stek lite extra :-)

Pumpasoppa med baconströssel

Skala och hacka grovt
2-3 vitlöksklyftor
(ett par charlottenlökar, skulle jag haft i om jag haft några)
2-3 morötter
1-2 palsternackor
1 Butternutpumpa

Fräs löken i smör i en stor kastrull. Låt rotfrukterna steka med en stund och lägg sedan i pumpabitarna.
Häll på lagom mycket vatten och valfri buljong eller fond. Låt koka tills allt är mjukt, ca 20 min. Mixa!

Häll i
1-2 dl grädde och
någon dl crème fraîche

Smaka av med salt och peppar och sambal oelek. Jag hade i en halv tesked sambal oelek ungefär.
Toppa med bacon och mys i höstmörkret!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar