måndag 5 november 2012

Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge

I helgen hade vi besök av min mor och mormor och då passade jag på att sova lite längre på morgonen medans O, som alltid vaknar senast 06.00, tjatade hål i huvudet på gammelmormor :-) Båda barnen utnyttjade besökarna till max - det skulle läsas och busas, klättras och byggas tågbanor. Allt sånt som en mamma gärna gör, men helst inte i timtal varje dag. E. är inne i en läsa-bok-period och pekböckerna med djur och djurläten går varma hemma. Snacka om att nöta in! Väldigt gulligt är det i alla fall, när han tultar fram med en bok i de små händerna och sätter sig tillrätta i knäet på den utvalda bokläsaren. Efter några dagar med barn och barnbarnsbarn tror jag att både mamma och mormor sov gott när de kom hem på lördag kväll... Njut av lugnet och kom snart och hälsa på igen :-)
Jo, jag passade på att baka också, nu när vi hade lite hjälp med att äta. Mmm-mm! Ännu en grym kladdkaka, den här gången från bloggen Min goda sida- en riktig guldgruva, både vad gäller mat och bakverk. Klart värd ett besök!
Den här kakan vann kladdkake-SM 2009, bara en sån sak...
Jag bakade kakan samma dag som den skulle ätas, så den hann inte kallna ordentligt. Jag hade inte riktigt 200 g mjölkchoklad heller, någon hade nallat *host-host*, så jag blandade både mjölk- mörk och vit choklad. Och så tog jag malen kanel och kardemumma som jag helt sonika blandade i grädden innan den hälldes över chokladen. Gör som ni vill! God blev den ändå :-)
Receptet kommer här:


Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa
2 ägg och
3 dl socker

Vänd ner
1,5 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker och
1/4 tsk salt

Blanda i
100 g smält smör

Häll smeten i en smord form (jag brukar klippa ut bakplåtspapper så att det täcker botten och smöra det och formens sidor) och grädda i 175 grader i 18 min. Låt den svalna något.

Stöt
2 kanelstänger och
1 tsk kardemummakärnor i en mortel.

Koka upp
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung och kryddorna.
Låt grädden dra i 10 min bredvid plattan.

Hacka
200 g mjölkchoklad
Koka upp grädden igen och sila den över chokladen. Rör tills fudgen blir slät och bred ut den över kakan. Ställ i kylen, gärna över natten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar