Nu måste jag medge att det här verkligen håller på att ändras. Och, ja, det finns goda småkakor. Det är mest den äldre generationen som klagar på "för stora muffins" kanske. (Man KAN dela!) Men när jag var liten och beställde tre kulor chokladglass med chokladsås och chokladströssel undrade både familjen och kioskbiträdet om jag verkligen skulle ha så mycket choklad. Ja, vaddå? Det vore ju hemskt om det blev FÖR GOTT!?! Eller?
Ursäkta utbrottet, men jag stöter ibland på folk som undrar om det verkligen ska vara si och så mycket choklad/grädde/godis i det här bakverket och, ja, det ska det! Heja Leila och hennes inspiration från USA där "more is more" :-) I just det här fallet håller jag med!
En vanlig gräddtårta med jordgubbar kan vara alldeles underbar, det måste jag säga! Men den kan också vara seg, torr och innehålla alldeles för lite av det goda. Snacka om att man blir besviken då. Jag har börjat fylla mina tårtor med olika mousser och fluff. Ibland blir det jättegott. Ibland mindre lyckat. Men, jag lär mig!
För ganska exakt ett år sedan gjorde jag min allra första tårta täckt med sugarpaste. Den var till makens, då sambons, födelsedag och lite övning inför våra bröllopstårtor. Att en av de senare blev en ren katastrof (halkade isär p.g.a. för lös chokladmousse och trasig botten) hindrade mig inte från att börja fantisera om tårtor i tid och otid. Jag var fast! Numera har jag alltså inte bara ständigt en låt på hjärnan utan också någon slags tårtdekoration.
Nu tar det sin lilla tid att göra en tårta och dessutom försöker jag hålla igen lite på sötsakerna. Annars skulle jag gärna baka en i veckan! Tårta på tårta... Och tårta på mina höfter och lår, som en av mina vänner så passande beskrev det :-O
Sugarpaste är tacksamt att arbeta med för det blir så snyggt och ser mer avancerat ut än det är. Är inte särskilt svårt att göra själva sugar-pasten själv heller. Hög imp-faktor :-) Stämmer väl rätt bra in på bakning över huvud taget?! Men det ÄR pilligt och kladdigt, det går inte att förneka. Och DYRT kan det bli... Skulle kunna köpa på mig hur mycket som helst av små utstickare, mönsterkavlar, sockerpärlor och olika strössel. Att gå in på Tårtdecor här i Kungälv är fa-a-arligt!
Här kommer lite bilder. Några recept kommer jag säkert lägga upp, men det blev mycket googlande när jag gjorde dessa, så flera av fyllningarna är, som vanligt, gjorda som en blandning av recept från två eller flera bloggar och endel vet jag inte alls var de kommer ifrån...
![]() |
Första sugarpaste-tårtan! Lite knölig och blek, men helt ok för en nybörjare, eller? |
![]() |
Alla-hjärtans-dags-tårta + liten bakelse till mannen som kom hem efter fikat. |
![]() |
Födelsedagstårta till minstingen som älskar lego, musik och att titta på skatorna utanför fönstret. Blev bara en cake-topper den här gången, eftersom vi campade. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar