söndag 21 oktober 2012

Helt vanlig, men ovanligt god, kladdkaka

Det här var den första kladdkakan jag bakade, för må-å-ånga herrans år sedan. Jag måste väl varit 11-12 år när jag började baka själv. Innan dess var det nog inte själva bakandet som inte fungerade, utan hur köket såg ut efteråt... Slabbar man får man också diska! Det var mamma noga med.

Hur tycker du den perfekta kladdkakan ska vara?
Själv vill jag inte ha en halvgräddad chokladsockerkaka, som bara är kladdig i mitten och fluffig längst ut. Inte heller en kladdkaka som är seg på gränsen till hård. Och jag blir alltid besviken på färdigköpta kladdkakor, som brukar ha någon konstig bismak.

Den här är kladdig och mjuk hela vägen utom längst ut i kanten där den är lite seg. Sen får den också en något krispig "skorpa". Trots den lilla mängden kakao och den låga gräddningstemperaturen blir den riktigt god och är svår att misslyckas med. Har dock ätit den som "sås" en gång hos mormor :-)
Låt den gärna vara lite ljummen eller rumstempererad vid servering. Jag har faktiskt aldrig ätit den kylskåpskall - det blir helt enkelt aldrig något över...


Kladdkaka

Sätt ugnen på 160 grader och klä en form med smort bakplåtspapper.

Smält
100 g smör

Vispa
2 ägg och
3 dl socker
så att det blandas bara.

Tillsätt
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1,5 dl mjöl

Rör till sist i det smälta smöret.
Häll i formen och grädda i 35-40 min. Servera med en klick grädde och kanske lite passionsfrukt eller hallon.

1 kommentar: