torsdag 25 oktober 2012

Leilas New York Blueberry Cheesecake

Jag älskar cheesecake!
Konstigt egentligen, eftersom de sällan innehåller choklad, men den där krämiga, lena, syrliga fyllningen tilltalar uppenbarligen också mina smaklökar. Digestivekexbotten kunde jag däremot vara utan. Smakar lite trist tycker jag. Men man får ta det onda med det goda eller helt enkelt använda andra kex. Chokladkakor t.ex. Eller bragokex.
 Jag är mest förtjust i den bakade varianten av cheesecake. Den frysta tycker jag är lite tråkig, men jag har faktiskt inte gett den en ärlig chans så jag kanske inte ska döma ut den helt. Har även provat en sorts cheesecake med gelatin, som varken bakas i ugn eller ställs i frysen, utan bara stelnar i kylen - enkelt och bra!
Den här cheesecaken bakade jag i somras och täckte med färska bär i stället för att lägga blåbär ovanpå innan gräddning. Under den korta tid det finns jordgubbar till humant pris måste ju detta utnyttjas!


Leilas New York Blueberry Cheesecake

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa
300 g digestivekex och blanda med
150 g smält smör
Tryck ut blandningen i en form, gärna upp på kanten - det gjorde inte jag och yttre delen av cheesecaken fick då en lite "äggig" smak. Gör om, gör rätt :-)
Förgrädda botten i 10 min. och låt svalna.

Vispa
600 g philadelphiaost och
2 1/2 dl 10 %ig kesella

Blanda i
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse och
2 tsk vaniljsocker

Rör i
3 ekologiska ägg, ett i taget
1 dl vispgrädde

Smält
200 g vit choklad i bitar i ett vattenbad
och blanda ner i smeten.

Häll fyllningen över kexbotten och strö över 1,5 dl blåbär.
Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie om den riskerar bli för mörk.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.


Är det inte sommar snart?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar