måndag 17 december 2012

Lussekatter

"När ska vi baka kattrufflar?" frågade min lillebror för en sisådär 13 år sedan (han är 17 idag). Det tog ett bra tag för mor min att komma underfund med att det var lussekatter han menade. Såklart! Kärt barn har många namn och hos oss heter det alltså inte saffransbullar/lussebullar eller saffransbröd utan kattrufflar eller lussekatter. Den här gången bakade min O. dessutom några lusseormar och jag bakade två übermümsiga lussegranar efter inspiration från Leila.
Något jag saknar såhär i luciatider är alla luciatåg. Jag vill också! Är man för gammal när man är över 30? Från sexan till slutet av gymnasiet och till och från efter det var jag med i flera olika körer och gjorde massor av framträdanden runt lucia. Vi skjutsades runt i våra lucialinnen från det ena stället till det andra, började redan vid fyra-femtiden på resecentrum och spred sedan värme och ljus i- och runt hela Skövde-bygden :-) Då bjöds vi ofta på lussekatter och julgodis, men det jag saknar mest är alla sånger, alla härliga körkompisar och julkänslan som infann sig sådär extra mycket i julpyntade kyrkor fulla av musik...


Lussekatter

Sätt ugnen på 225-250 grader (238 tog jag :-)

Smält
75 g smör i en kastrull och häll i
2 kuvert saffran. Tillsätt
5 dl mjölk och låt detta bli fingervarmt.

Smula ned
50 g jäst i en bunke och häll över degvätskan. Tillsätt
1,5 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
1 burk kesella och
1,5 l mjöl (ev. behövs lite extra)

Rör samman detta för hand, med degkrokar och elvisp eller i en hushållsassistent. Själv kör jag med elvisp och knådar bara lite på slutet.
Låt degen jäsa i 30 min.
Baka ut till 30-40 lussekatter. Jäs igen ca 20 min. till. Sätt i russin och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 5-7 min.

För lussegranar:
Gör en fyllning med riven mandelmassa, mjukt smör och riven vit choklad. Rör samman detta till en härligt krämig smet.
Jag använde en fjärdedel av lussedegen till två granar. Kavla ut en rundel och bred på fyllning. Vik över hälften så det blir en halvcirkel. Skär snitt till grenar och stam, se bild. Pensla och grädda, men i 200 grader en lite längre stund, tills granen är gyllene. Jag och mannen kunde inte låta bli att smaka på den ena när den var alldeles nygräddad och det var inte mycket kvar av den stackars granen efter det smakprovet kan jag säga...




För mer ingående beskrivning av hur man skär och snurrar till en gran - kolla r.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar