Underbara julcheesecake! Från ICA.se kommer den här, en stående favorit i juletider här hemma och kakan som avslutar julfikat på julafton hos min kära mor. Hoppas jag i alla fall! Det har hänt att hon bakat "fel" kaka med en något tryckt stämning som följd. Ja, det är klart, hittar hon någon som är godare, så visst, men det är rätt svårt...
Antar du utmaningen nu mamma? :-)
Jag har alltid tyckt att jag vill ha MER av själva cheesecakefyllningen, då kakan blir väldigt låg i jämförelse med andra cheesecakes. (Om man använder en normalstor form med löstagbar botten.) Gjorde därför 1,5 sats av cheesecakesmeten och hade den i ugnen 5 min längre. Nedan har jag räknat om receptet till 1,5 sats så du slipper det!
Försökte mig på att breda ut glasyren på ett proffsigt sätt och det gick väl sådär. Fick bli lite pepparkakssmul på toppen också. Själv tycker jag cheesecaken är godast om man bakar den dagen innan. Jag skulle bakat den på fredag kväll, men glömde av det, så den hann bara stå en halv dag i kylen innan Hanna, Jesper och charmtrollet Elliot kom och hälsade på. Kakan var lite fluffigare och torrare än vanligt p.g.a. detta, men ändå god. Ännu godare dagen efter dock, när den saftat till sig - det lilla som fanns kvar, vi ligger på samma "mäktighetsnivå" när det gäller efterrätter :-D
Apelsin- och pepparkakscheesecake
Sätt ugnen på 175 grader
Botten
Smält
100 g smör och blanda detta med
30 mixade eller fint stötta pepparkakor
Tryck ut detta i botten av en pajform och upp på sidorna om du vill.
Grädda botten i 10 min. Se till att den får svalna lite innan fyllningen hälls i.
Cheesecakesmet
Blanda
300 g philadelphiaost och
2 - 2,25 dl socker
Rör ned
4 stora eller 5 små ägg, ett i taget, och tillsätt
1,5 msk rivet apelsinskal och
3 msk pressad apelsinsaft
Häll smeten på botten i formen - var försiktig så att botten inte går sönder - och grädda mitt i ugnen i 30-35 min. Låt kallna.
Topping
Rör ihop
2 dl creme fraiche och
1/2 dl florsocker
och täck kakan med detta
Garnera med pepparkakor, apelsinskal eller något helt annat!

Denna ser god ut, men en fråga. Har inga pepparkakor, och orkar inte göra dem heller, alternativ?
SvaraRaderaDu kan ju använda några andra kakor, men då blir smaken helt annorlunda såklart. Annars kanske det går att ta en "neutral" kaka, typ Brago-kex om det finns något liknande, och sedan ha i lite malen kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika så att det blir lite papparkakssmak på det hela ändå.
SvaraRaderaVärst vad du bakar och står i :-)
Hälsa Mrs.
Nu har jag gjort denna kaka. Fick ta vanliga digestiv kex så det blev mer som en "vanlig" kaka. God blev den iaf. Tack för inspirationen!
SvaraRadera//ks
Kul att höra!
SvaraRaderaVarsego :-)