I alla fall, den här brownien är mäktig. Så mäktig att jag faktiskt mådde lite illa efter att ha ätit tre bitar på en eftermiddag. Det finns fortfarande ett par bitar kvar hemma i kylskåpet och det är helt och hållet min mellanbrors fel! Han skulle ha kommit och hälsat på i helgen, tillsammans med min mor och minsta bror, och alltså ätit upp de där dumma bitarna, men han blev sjuk. Så nu kommer de där överblivna browniebitarna omvandlas till rent fett och placeras runt mina lår. Tack så hemskt mycket!
Kombinationen salt och sött är förresten alldeles underbar. Och efter att jag tvingat min make att smaka ("Va, är det SALT på?") så höll han också med! Så våga prova om ni inte redan har gjort det! Saltet ger en extra dimension till all choklad. Blir knäckigt och gott! Receptet är den här gången taget från bloggen Made by Mary där det finns mycket gott och, framför allt, alldeles fantastiska bilder på allt det goda! Hon beskriver ibland sina kladdiga chokladkakor som "chokladdiga" - ett otroligt fräscht, nytt och bra ord tycker jag! Gilla-gilla!
Chocolate Chip & Sea Salt Brownie
Sätt ugnen på 175 grader
Klä en fyrkantig form med höga kanter med bakblåtspapper och smöra bakplåtspappret.
Brownie:
Vispa
235 gram rumsvarmt smör och
4 dl socker
vitt och fluffigt. Sikta ner
2 dl kakao (jag hade inte så mycket, drygt 1 dl går också bra) och rör i
0,75 dl ljus sirap och
1 nypa salt
Rör ned
Rör ned
4 ägg, ett i taget, och vänd sedan i
2 dl mjöl
2 dl mjöl
Hacka 100 gram mörk choklad och rör ned även denna i smeten.
Häll i formen och grädda i ca 35 minuter. Kakan ska vara "dallrig" i mitten när du tar ut den.
Låt svalna i formen på galler.
Häll i formen och grädda i ca 35 minuter. Kakan ska vara "dallrig" i mitten när du tar ut den.
Låt svalna i formen på galler.
Chokladfudgetopping:
Blanda
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram hackad mörk choklad
i en kastrull och värm på medelhög värme. Rör om hela tiden. Låt koka i några minuter, tills blandningen är tjock och blank. Ta kastrullen från värmen och blanda i
80 gram rumstempererat smör.
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram hackad mörk choklad
i en kastrull och värm på medelhög värme. Rör om hela tiden. Låt koka i några minuter, tills blandningen är tjock och blank. Ta kastrullen från värmen och blanda i
80 gram rumstempererat smör.
Häll toppingen över kakan i formen. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp. Skär upp i bitar, ca 16 st, och strö lite havssalt på varje bit innan servering. Servera med grädde eller som den är.
Enjoy!
Kakorna ser mumsiga ut, men en fråga, vilken storlek på formen hade du mellan tummen och pekfingret?
SvaraRadera/k
Formen är 25 x 25 cm. Alldeles ny! Den här är det:
SvaraRaderahttp://www.leilasgeneralstore.com/sv/articles/2.34.507/bakplat-25-x-25-cm
En fråga till: hur tror det blir med honung i istället för sirap?
SvaraRadera/k
Sirap är ju en ingrediens som inte bara sötar utan även ger knäckighet och seghet, så jag är tveksam faktiskt... Men man kan ju alltid prova :-)
SvaraRaderaHellu igen. Ja, jag körde utan sirap, tog honung. Jag är inte riktigt säker på hur det hade blivit med sirap, men smakade gott iaf! :-)
SvaraRadera