Alltså, köpesemlor... Torra bullar, en hård klick, eller i värsta fall en skiva :-O, mandelmassa, ofta ovanpå en icke urgröpt bulle och så lite smaklös grädde på det... Varför?
Semlor blir sååå mycket godare om man gör dem själv! Och semmelbullarna ska gröpas ur och inkråmet blandas med riven mandelmassa och grädde eller mjölk till en härlig kräm! Så det så!
Finns det någon anledning, förutom ren tidsbesparing, till att bagerierna inte gör det? Nån som har ätit en god köpesemla?
Nä, färdiggnällt för den här gången :-)
I år blev det lite fler och lite mindre semlor. Det blir 16 st normalstora av det här receptet i vanliga fall och nu gjorde jag helt enkelt 32 st i stället. Om man vill göra riktiga minisemlor får man nog dela upp degen ytterligare.
Semlor
Sätt ugnen på 250-375 grader
Smält
100 g smör och häll i
3 dl mjölk
Låt detta bli fingervarmt.
Smula ner
50 g jäst i en bunke och häll degspadet över. Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt
1 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt alt. bikarbonat och
9-10 dl mjöl
Arbeta degen tills den släpper från kanterna i bunken och låt jäsa i 30 min.
Baka ut till 16 (eller fler) runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs ytterligare 20 min.
Grädda 5-10 min.
När de har svalnat är det bara att skära av ett lock, gröpa ur bullarna, blanda ihop fyllningen, fylla semlorna, lägga på grädde och lock och pudra över florsocker!
Färdigt!
De ser mumsiga ut.
SvaraRaderaNågot annat som är gott om man inte gillar mandelmassa är att blanda den med hallonsylt och ha lite rosa grädde. Fina till alla hjärtans dag!
Kram