Jag hänger inte riktigt med i svängarna ibland och har först nu blivit pannacotta-frälst. Ni andra har precis tröttnat, eller? Men det är ju jättegott och lätt att göra! Att det dessutom innehåller förhållandevis få kolhydrater kan ju vara bra om man råkar tänka på det.
Jag håller fortfarande på och experimenterar lite, men det här receptet blev rätt bra. Däremot behöver den lång tid på sig att stelna, så gör den inte för sent. Jag googlade runt och hittade många olika tidsangivelser, allt ifrån 2 timmar till över natten, men ska man få en pannacotta att stelna på ett par timmar får man nog ha i väldigt mycket gelatin!
Pannacotta eller panna cotta? Det betyder ju kokt grädde och kanske inte borde skrivas ihop, men en försvenskad version vill jag helst inte skriva isär heller... Finns ju tillräckligt med särskrivning som det är. Språkpolisen i mig kan inte riktigt komma till ro, men hon får faktiskt ge sig nu. Det får bli som det blir. Den där besserwissern har även påpekat att den lilla naturvetaren som huserar i min hjärna har övertaget när jag skriver in recept här. Jag vet att man brukar skriva "en halv" som "1/2" och inte som "0,5" men nu orkar jag faktiskt inte ändra på det. Kan mycket väl hända att jag någon regnig dag går igenom hela bloggen och rättar till såna där små fel dock. Visst är jag knäpp! :-D
Det här blir fyra stora portioner eller 6-8 mindre.
Panna cotta
Lägg 2 gelatinblad i blöt i kallt vatten i fem minuter
Koka upp
4 dl grädde med en vaniljstång och kärnorna som skrapats ur den
Rör i några matskedar socker
För att det inte ska bildas skinn på pannacottan, något som det bara verkar som jag lyckas med, men ändå, kyl ner gräddblandningen och rör i den då och då innan den hälls upp i glas eller formar och ställs i kylen. Täck med plastfolie.
Servera med färska bär eller som den är.
Tadaa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar