fredag 21 september 2012

Saftig plommonkaka

Till min och O:s födelsedag för några veckor sedan (japp, finaste presenten fick jag för fem år sedan :-) bakade jag tigermuffins och den här goda plommonkakan.
När jag fortfarande bodde med mina föräldrar och syskon i huset på Billingsluttningen hamnade skörden från plommonträdet oftast antingen direkt i våra magar eller i just den här kakan. Vi hade både plommon, jättebjörnbär (på en buske utan taggar!), söta, gula bigarråer, äpplen som färgade äppelmoset rosa, rabarber och vinbär i trädgården. Lyx! Någon gång ska jag ta tag i vår trädgård också, men ibland önskar jag bara att vi bodde i ett äldre hus med tillhörande knotiga gamla fruktträd...


Plommonkaka

Sätt ugnen på 180 grader

3msk smör
smältes i en stekpanna som tål att stå i ugnen.

1dl socker
1 msk potatismjöl
strös ned i det smälta smöret.

10-12 plommon
halveras och kärnas ur och lägges med snittytan ned i pannan.

2 ägg
1,5 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
vispas

rör sist ned
150 g smält smör.

Häll smeten över plommonen och grädda kakan i 25-30 min.
Stjälp sedan upp den på en tallrik så att plommonen hamnar överst och servera kakan ljummen med en klick grädde. Ljuvligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar