När jag blir stor ska jag bli precis som de :-)
Jag måste ta en närmare titt på mormors receptsamling någon dag. Sist jag bad om ett recept - på björnbröd - fick jag det muntligt, med ungefärliga mått och, nej, det kom jag faktiskt inte ihåg länge nog för att skriva ner någonstans.
I skogen utanför stugan plockade vi en massa blåbär för några veckor sedan. Nu ligger de i frysen och väntar. I helgen hamnade några av dem i den här pajen, som blir lite som en blandning av paj och mjuk kaka, med mild blåbärssmak. Prova!
Mormors blåbärspaj
Sätt ugnen på 175 grader
Smet:
50 gram smör
3/4 dl socker
röres
1 ägg
1dl mjöl
(3/4 msk citronsaft)
blandas i. Bred ut smeten i en smord form.
Fyllning:
3 dl färska eller frysta blåbär
1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
1 ägg
Häll blåbären över smeten och strö över sockret. Vispa grädden och blanda i ägget, som också vispats lite. Häll grädd-ägg-blandningen över de sockrade bären. Strö hackad mandel över och grädda i 30-35 min eller 45 min om du använder frysta bär. Servera med vaniljglass.
![]() |
Jag lade på mandeln efteråt den här gången, av den enkla anledningen att jag glömde bort den.. |
Hej Anna.Verkar god. Har pajjen provats med andra bär eller frukter?
SvaraRadera/ks
Hej!
SvaraRaderaJag har faktiskt inte provat med andra bär, men det brukar ju gå bra. Hallon kanske skulle funka?