torsdag 27 september 2012

Mormors blåbärspaj

Hemma hos min mormor och morfar brukar vi äta. Ja, vaddå, finns det något annat, bättre sätt att umgås på? Kanske börjar vi med fika för att lite senare äta middag följt av kaffe och potatistårta, äggost, kärringaballra eller den här goda blåbärspajen. Sen måste man ju ha något sött efter det och kanske lite nötter framåt kvällen! Hemlagat och hembakt är det som gäller såklart och själv är jag särskilt förtjust i mormors nässelbröd. Sedan finns det alltid en massa goda grönsaker, inläggningar, gele'er och andra tillbehör till maten - sånt som det aldrig blir att jag själv tar mig tid att göra. Det händer allt att det är morfar som står för endel av både bakandet och lagandet, inte att förglömma. Mormor och morfar är förresten värsta superpensionärerna som reser runt halva jorden, går på femtielva kurser, kan det mesta om Skövdebygden och Sveriges flora och fauna, hälsar på och bryr sig om hela släkten, odlar egna grönsaker och dessutom plockar en halv skog med blåbär och lingon varje år. Det sista hjälper dock inte morfar till med. Han åker på gubb-resa med Finlandsfärjan i stället.
När jag blir stor ska jag bli precis som de :-)
Jag måste ta en närmare titt på mormors receptsamling någon dag. Sist jag bad om ett recept - på björnbröd - fick jag det muntligt, med ungefärliga mått och, nej, det kom jag faktiskt inte ihåg länge nog för att skriva ner någonstans.
I skogen utanför stugan plockade vi en massa blåbär för några veckor sedan. Nu ligger de i frysen och väntar. I helgen hamnade några av dem i den här pajen, som blir lite som en blandning av paj och mjuk kaka, med mild blåbärssmak. Prova!


Mormors blåbärspaj

Sätt ugnen på 175 grader

Smet:
50 gram smör
3/4 dl socker
röres
1 ägg
1dl mjöl
(3/4 msk citronsaft)
blandas i. Bred ut smeten i en smord form.

Fyllning:
3 dl färska eller frysta blåbär
1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
1 ägg
Häll blåbären över smeten och strö över sockret. Vispa grädden och blanda i ägget, som också vispats lite. Häll grädd-ägg-blandningen över de sockrade bären. Strö hackad mandel över och grädda i 30-35 min eller 45 min om du använder frysta bär. Servera med vaniljglass.

Jag lade på mandeln efteråt den här gången,
av den enkla anledningen att jag glömde bort den..

2 kommentarer:

  1. Hej Anna.Verkar god. Har pajjen provats med andra bär eller frukter?
    /ks

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag har faktiskt inte provat med andra bär, men det brukar ju gå bra. Hallon kanske skulle funka?

    SvaraRadera